Тъмен блат за торта с кафе

Тъмен блат за торта с кафе

 

Необходими продукти:

 

  • 300 г захар
  • 1 ч.л. сол
  • 6 бр. яйца
  • 150 г маргарин
  • 5 с.л. сварено кафе, най-добре мока
  • 200 г брашно
  • 10 г бакпулвер (1 пакетче)
  • 1 с.л. какао

 

 

Начин на приготвяне:

Яйцата се разделят. Белтъците се разбиват на сняг с 100 г захар и солта. Останалите продукти се разбиват и към тях се добавя яйчния сняг. Излива се във форма с подвижно дъно с диаметър 32 см. Пече се в предварително загрята фурна, 200 С, 40 минути. Ако формата е с по-малък диаметър, трябва градусите да са по-малко и времето за печене по-дълго.

От дозата, опечена в голямата форма, се получават 2 блата след разрязването, от форма с диаметър 26 см се получават 3 блата.

Рецептата е от един много стар сладкар, сърбин, който е имал сладкарница в Югославия, а после имаше и тук. Той ми беше казал, че в първоначалната рецепта е слагал вместо маргарин свинска мас.


Източник: www.receptite.com




{START_COUNTER}