Сръбска торта с кайсии
Необходими продукти
  • За блатовете:
  • • 42 г мая + 1/4 ч.ч. топла вода
  • • 170 г разтопено масло
  • • 3 и 1/2 ч.ч. брашно
  • • 4 бр. жълтъци
  • • 1/2 ч.ч. заквасена сметана
  • За гарниране:
  • • 1 и 1/2 ч.ч. ситно нарязани орехи
  • • 1 и 1/4 ч.ч. захар
  • • 1 ч.л. канела
  • • 20 г конфитюр от кайсии
  • За украса:
  • • 1 ч.л. сметана
  • • 1/4 ч.ч. счукани орехи
  • • 1/2 ч.ч. захар
  • • 4 бр. белтъци
Начин на приготвяне
Маята се разтваря в 1/4 ч.ч. топла вода. След това се намазва с масло форма за печене на торти. В голяма купа се смесва пресятото брашно и маслото. Разделят се жълтъците от белтъците на 4 бр. яйца. В отделна купа се разбъркват жълтъците и заквасената сметана. Към тях се прибавя разтворената мая. Събират се двете смеси и се пасират, докато стане еднородна смес. Полученото тесто се разделя на три части, като в никакъв случай не бива да се реже. Първата част от тестото се разточва и разстила в намазаната форма за печене. Смесват се 1 и 1/2 ч.ч. орехи, 1 и 1/4 ч.ч. захар и 1 ч.л. канела, с които се поръсва тестото (първата част). След това се разточва втората част и се поставя във формата за печене, върху първата. Втората част се намазва с 20 г конфитюр от кайсии. Разточва се и тратата част от тестото и се поставя върху втората. Пече се в добре загрята фурна за около 50-55 минути или докато тестото придобие златист цвят.
Белтъците се разбиват на сняг. Към тях се прибавя 1 ч.л. сметана и 1/2 ч.ч. захар. Захарта се прибавя по малко, докато се разтвори напълно.
Изпечената торта се изважда от фурната и се намазва внимателно с белтъчната смес. Поръсва се с 1/4 ч.ч. счукани орехови ядки и се връща обратно във фурната да се запече до златисто. Готовата торта се оставя да изстине напълно.
Рецептата е добавена от kukuvalka на 20 Февруари 2011 г.
Източник: Брой 16 на Кулинарен Уикенд от 2010 год.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари



© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.