Белград – врата на Балканите

Booking.com

Столицата на западната ни съседка Сърбия се намира само на 500 км от София и може би затова често е пренебрегвана като туристическа дестинация. Но Белград, наричан още „врата на Балканите” и „прозорец на Европа”, има какво да предложи на своите посетители. И така, ако сте решили да се отправите на път, препоръчително е да пътувате с кола, тъй като е най-бързо и удобно. Най-доброто време от година да направите това е през пролетта или есента.

В Белград има сравнително богат избор от хотели, но повечето от тях са държавна собственост и обслужването не е на много високо ниво. Петзвездният хотел „Континентал” е разположен до конгресния център „Сава” и е на 4 км от центъра на града. Всяка от 415-те стаи има климатик и интернет връзка. Можете да поплувате във вътрешния басейн, да изиграете партия тенис на тенискорта или да се отпуснете в сауната. Ако искате да организирате конференция, бизнес центърът е на вашите услуги. Други предимства са двата ресторанта и барът. Ако не държите на лукс и разкош, то спокойно може да отседнете в „Star hostel”, който е в центъра на града. Нощувката е 12 евро за вечер и получавате безплатно достъп до интернет, хладилник и напитки (кафе, чай, минерална вода). Недостатъкът е в това, че стаите са с по 4 или 6 легла с обща баня и тоалетна. Можете да използвате и услугите на агенции за недвижими имоти и да си наемите апартамент или стая в града.

Белград е разделен на две части – стара и нова. С тях се слива и град Земун, който е част от столицата. Хотел „Континентал” се намира в Нови Белград. До него е „Сава център”, където се организират концерти, спортни прояви и е пълно с магазини. Целият комплекс е в зелени стъкла. Ако продължите по улицата, ще стигнете до брега на Дунава. На кея, пред хотел „Югославия” тръгват корабчета за обиколка на града. Най-старото и забележително място в Белград е крепостта Калемегдан. Тя се издига на носа, образуван при вливането на Сава и Дунав. В двора на крепостта сърбите поддържат интересна колекция от бронирани машини, танкове, оръжия и ракети от Втората световна война. Съоръженията са идеално поддържани и намазани с камуфлаж. На една площадка е издигната бронзовата фигура на мъж, който държи в едната си ръка сабя, а в другата – гълъб. Тя е елемент от „визитната картичка” на Белград и е емблема на телевизията. В една от кулите е разположен военен музей, състоящ се от две стаи. В едната ще видите сръбска и турска керамика, а в центъра на другата стая има малко оръдие. Това е турско оръдие и точно така навремето турците превзели Белград. Просто единствено те имали такава огнева мощ. Би било интересно да разгледате и музея на Никола Тесла, където може да видите някои от личните вещи и изобретения на великия учен, известен с изследванията си в областта на магнетизма и електричеството. Главният експонат е една спирала Тесла, висока около 3 м , направена от метал. Зад нея е закачен плакат, който изобразява Тесла как седи под една спирала, докато искри от електричество танцуват навсякъде около него.

Като продължите разходката си по централната улица, ще се озовете пред църквата „Св. Сава”, която все още не е завършена. Това е една от най-големите православни църкви в света. Оригиналната църква е била опожарена от турците през 1595 г. и от тогава строежът започва и спира поради различни причини. През 2004 г. църквата е построена отвън, но вътре са необходими довършителни работи. На 20 км от Белград е прочутият хълм Авала, висок 511 м. Многобройните стъпала на хълма ще ви отведат към Паметника на незнайния войн. Четири жени подпират с главите си похлупака на античен саркофаг. Паметникът е висок 14,5 м. Тук е издигната и висока телевизионна кула.

Не може да пропуснете и Земун, който е красива част от града. Разположен е Дунав, от другата страна на острова, който се вижда от Калемегдан. Озовете ли се там, наистина няма да повярвате, че сте в сръбската столица, защото всичко е толкова ново и красиво. Край брега на Дунава има пешеходна алея с много заведения. Заслужава си и да се качите до върха (Земун се намира на хълм).

Ада Циганлия е друго интересно място, което трябва да посетите – това е остров, разположен на река Сава, който на две места е свързан със сушата с насипи. Плажове, красив парк, няколко спротни клуба, игрище за пейнтбол и още други увеселения ви очакват на острова. До него може да се придвижите с автобусите АДА1 и АДА2 от Студентския площад.

Уморени от разглеждането на забележителности, вероятно ще ви се прииска да седнете и да хапнете в приятно заведение. „Скадарлия” е едно от по-известните места с голяма концентрация на ресторанти. Ще забележите, че тук повечето заведения са жива музика, малко поостарял лукс и доста високи цени. Такива са „Шешир мой” и „Има дана”. Порциите са огромни и скарата е страхотна. В горната част на Скадарлия се намира пицария „Гули”. Пиците са големи и вкусни. Порядъкът на цените е около 400 динара за пица. Друго хубаво заведение, което можете да посетите е „Орао” (ул.”Македонска” – на около 100м от „Скадарлия”) – менюто включва различна интернационална кухня, а и пиците са много вкусни. Най-известното сръбско ястие е плескавицата, която се приготвя от кайма от агнешко и говеждо месо, печена с лук и сервирана гореща върху дебела пита. През есенно-зимния период пресните салати и безмесните ястия са по-слабо застъпени за сметка на менюто с месо, а като предястия почти навсякъде може да поръчате пихтиjе (пача), кавурма (ястие от разварено и накълцано свинско месо и дреболии с подправки, модификация на пастет), печени и подкиселени пиперки или люти чушлета с чесън, кисело зеле.

След като се нахраните, може да се разходите по главната улица и да разгледате магазинчетата за сувенири. Ул. „Княз Михаил” е най-популярната пешеходна улица, идеална за разходки със сладолед в ръка или пазаруване в лъскави магазини. Ако сте дошли в Белград с цел да проверите кои световни модни марки имат представителства тук, това е мястото, откъдето може да започнете проверката. С други думи – престижно и скъпо място.

Белград е наистина интересен град за посещение. В събота и неделя ще видите как семействата излизат с лодките си по реката и ще останете очаровани от тази идилия. Целият град носи в себе си някаква простота и уютност, която ще ви плени. Ще усетите, че този град е много близък до градовете в България, но същевременно е и много различен.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар